Vaše dotazy

Na dotazy jsme odpovídali několik let a v poslední době se stále jen opakují dotazy, na které jsme již odpovídali. V současné době stránky s dotazy proto blokujeme pro nové vkládání dotazů.

Odpovědi na svůj dotaz s největší pravděpodobností najdete ve starých dotazech, které jsou Vám nadále k dispozici. S případnými jinými dotazy se obracejte na nás v ambulanci či na svého ošetřujícího lékaře, pokud nejste našimi pacienty.

Děkujeme za pochopení.

Výpis všech dotazů
Téma dotazů:
Zobrazuji dotazy od 1500 do 1520
Stránky:
[1] [2] [3] [4] [5] [6] [7] [8] [9] [10] [11] [12] [13] [14] [15] [16] [17] [18] [19] [20] [21] [22] [23] [24] [25] [26] [27] [28] [29] [30] [31] [32] [33] [34] [35] [36] [37] [38] [39] [40] [41] [42] [43] [44] [45] [46] [47] [48] [49] [50] [51] [52] [53] [54] [55] [56] [57] [58] [59] [60] [61] [62] [63] [64] [65] [66] [67] [68] [69] [70] [71] [72] [73] [74] [75] [76] [77] [78] [79] [80] [81] [82] [83] [84] [85] [86] [87] [88] [89] [90] [91] [92] [93] [94] [95] [96] [97] [98] [99] [100] [101]
# Pacient se ptá:
Téma: Poruchy srdečního rytmu - arytmie
Dobrý den, mám implantované ICD a chtěla jsem se zeptat, jaké lékařské - kosmetické výkony mi neuškodí? Vím, že nesmím k alternátorům a na magnetickou rezonanci, že od určitých věcí mám být 15 - 30cm... Ale co takový laser, cvičení v podtlaku, kosmetické ošetření např. celulitidy, tělesné měření tuku (přístroj, který se drží oběma rukama před tělem), apod? Děkuji
17-9-2008 (13.47)
Lékař odpovídá:
Pacienti s ICD (stejně jako pacienti s kardiostimulátory) by neměli chodit obecně ke zdrojům silného magnetického pole. Vámi uváděné přístroje (laser, podtlakové cvičení, kosmetická ošetření, přístroje na měření tuku) nejsou zdroji silného magnetického pole, a proto by Vám neměly nic negativního způsobit. Dále pak nejsou vhodné silné údery a prudké pohyby končetinou, na jejíž straně je přístroj implantovaný (většinou nedominantní končetina).
# Pacient se ptá:
Téma: Hypertenze
Dobrý den, prosím můžete mi sdělit, zda mohu užívat Tenaxum? Já mám Pollio (po dětské obrně). Nebude mi po tomto léku ještě hůř, slabost, vysoký Tk. Nezhorší se mi stav Pollia? Děkuji za odpověď.
16-9-2008 (16.56)
Lékař odpovídá:
V současné době nejsou známa data o negativním nežádoucím vlivu praparátu Tenaxum na stav po dětské obrně. Z toho vyplývá, že tento preparát můžete užívat stejně jako jiní pacienti.
# Pacient se ptá:
Téma: Jiné
Dobrý den, v první řade bych chtěla poděkovat paní lékařce, že se ve svém volném čase zcela zdarma věnuje dotazům v této poradně. Psala jsem dotaz již dříve a chtěla bych přispět do této diskuse především pacientům, kterým byly zjištěny extrasystoly. Trápilo mne leta lapání po dechu s nepříjemným tlakem do krku, které se poslední půlrok zhoršovalo. Echo vyloučilo srdeční vadu, prolaps mitrální chlopně mám od narození a je nevýznamný, leta beze změn. Po absolování Holtera se potvrdily komorové extrasystoly. Jsem moc ráda, že se zjistila příčina mých potíží a že se nejedná o nic vážného. Spouštěč extrasystol je u mne jednoznačně psychika.Při Holteru jsem jezdila hodinu na kole a tím si zhotovila i zátěžový test, který vyšel výborně. Mé obavy byly liché. Ráda bych podpořila pacienty, aby zbytečně nepropadali panice, dokud nebudou mít hotová všechna potřebná vyšetření. Zároveň děkuji touto cestou všem lékařům, kteří se o nás starají. Jde o velmi náročné povolání a s námi pacienty to není mnohdy jednoduché. Přeji mnoho úspěchů, paní doktorko ve Vaší práci a všem pevné zdraví. Dada J.
16-9-2008 (14.46)
Lékař odpovídá:
Děkuji mnohokrát za pochvalu, které mi pomáhá v další práci.
# Pacient se ptá:
Téma: Poruchy srdečního rytmu - arytmie
Dobrý den p. doktorko, mám k Vám dotaz. Vím, že jste tady psala o extrasystolách už hodně, přečetla jsem všechny dotazy, ale já mám ještě jeden. Trpím es už asi 15 let, relativně jsem si na ně zvykla. Cítila jsem je vždy v klidu a nikdy při zátěží. Jenže za poslední dva roky se to změnilo. Buď je cítím neustále a to jak v klidu a v pohybu nebo právě jen v pohybu ( při chůzi, jízdě na kole nebo plavání ) a v klidu zase né. Dost mě to nervuje a zneklidňuje. Jsem člověk hodně nervozní a všechno si moc beru, ale taková jsem byla vždycky. Chodím napravidelné kontroly ke kardiologovi mám veškerá vyš. vpořádku i hodněkrát holtra a tam zachycené jen četné SVES.Kdysi jsem jich měla jen pár zachycených na holtru, ale ted jich tam je opravdu hodně. Někdy se mi v klidu stane, že příjde jedna silná a za ní následují v sledu další při změně polohy to přejde. A někdy taková, že až zalapu po dechu a nemůžu to rozdýchat. V posledních dvou letech mám problémy se zády může být problém i v tom nebo mám přikládat četnosti es jen psychice i když jsem v pohodě ? Na to mám od dr. napsané jen magnesium 3 krát 1 a lexaurin, který sice je dobrý, ale po něm mi es neustoupí. Moc děkují za odpovědˇ a přejí příjemný den.
13-9-2008 (11.35)
Lékař odpovídá:
U zdravého srdce je v pravé síni uzlík (tzv. SA uzel), který vytváří pravidelně vzruchy a dále se pak šíří do uzlu mezi síněmi a komorami a poté tzv. Tawarovými raménky na obě srdeční komory. Tento systém zajišťuje to, aby se síně a komory stahovaly synchronně a zajišťovaly optimální srdeční výdej. I u zdravého člověka může jak uzlík v pravé síni, tak i další výše uvedená centra, způsobovat tzv. extrasystoly (tj. předčasné či pozdní stahy), které se mohou vyskytovat i u zdravého člověka. Jejich významem je to, že v případě zástavy funkce SA uzlu mohou další centra funkci tohoto uzlu zastoupit a tím zabránit srdeční zástavě. Tato centra pak způsobují i u jinak zdravých lidí nepříjemně vnímané extrasystoly, které nejsou v drtivé většině nebezpečné a není s nimi možné (a ani vhodné) nic moc dělat (kromě substituce hořčíku a event. u někoho i malých dávek betablokátorů). Tyto extrasystoly i u zdravých mohou být vyprovokovány stresem, nedostatkem spánku, nadměrným požíváním alkoholu, kávy, nikotinu apod., ale např. i blokádami krční či hrudní páteře. V případě, že Vám Váš kardiolog vyloučil srdeční onemocnění a při Holteru byly zachyceny pouze supraventrikulární extrasystoly (tj. extrasystoly vycházející ze síní), můžete být klidná, i když tyto stavy špatně vnímáte a straší Vás.
# Pacient se ptá:
Téma: Poruchy srdečního rytmu - arytmie
Dobrý den paní doktorko, chtěla bych Vás poprosit i o Váš názor s mým problémem. Před 2. lety mi na pohotovosti byl naměřen tlak 170/100, poté různá vyšetření, rozbor krve-vpořádku, alergologie, imunologie-vpořádku, štítná žláza-vpořádku, odeslána na intetní vyšetření, tlak kolísal, proto holter-tlak v průměru 110-70, ekg vporadku, lékař mi diagnostikoval lehkou úzkostnou poruchu, brala jsem lék Remood asi půl roku. Nyní mám stále pocit nemoci, problémy se srdcem a nevím, zda jít k lékaři. Bušení srdce vklidu, po alkoholu silné bušení, přeskočení srdce jakoby vyražení dechu, tíseň na prsou, občas nedostatek dechu. Mám stále obavy, zda li se nejedná o nějakou srdeční vadu, velmi mi to kazí chuť do života, nebo bych se opět měla zaléčit na uzkostnou poruchu. Proto Vás žádám o radu, jestli to nechat plavat, nebo zajít k lékaři. Další můj dotaz se týká mého přítele, stále mu bije srdce, ale tak silně, že to jde velmi vidět, je voják, proto vím, že má srdce vpořádku, ale stejně mi to příjde zvláštní a nenormální. Ještě snad nutno říct - 24.let, 65.kg,170 cm. Moc děkuji
12-9-2008 (18.18)
Lékař odpovídá:
Bez Vašeho vyšetření nelze vyloučit event. onemocnění. Totéž platí i o Vašem příteli.
# Pacient se ptá:
Téma: Jiné
pani doktorko dnes jsem byla na ekg a napsala mi do lekarske zpravy psr,74 min,pq0:16,ors do 0,losa intermed př.z v2re.lehka rotace proti sm.h.r,neni křivka ke srovnani vubec nevim co to znamena děkuji moc za radu
12-9-2008 (17.03)
Lékař odpovídá:
Podle popisu se jedná nejspíše o zcela normální nález.
# Pacient se ptá:
Téma: Jiné
Paní doktorko, moc prosím o radu : Je mi 57 let.Tři roky mám kardiostimulátor a beru léky na vys.tlak. Spodní tlak však po Ramilu zůstával stále vysoký. Pan doktor mi předepsal Betaloc 200. Během tří měsíců jsem přibrala 4 kg a začala jsem mít zvláštní příznaky. Stále se cítím jako v krunýři, tělo (od prsou do pasu a nohy od kolen dolů) se mi zdá necitlivé, stále se mi točí hlava, tep mám stále kolem 100-110 . Závodní lékař řekl, že je to nedostatek magnezia. Magnosolv však beru denně, takže tím to asi nebude. Doktora, ke kterému chodím s kardiostimulátorem, jsem se ptala, jestli to může být od Betalocu. Říkal, že možná ano. Teď už ale Betaloc neužívám 10 dnů , ale potíže stále přetrvávají. Znamená to, že od Betalocu tyto potíže nemám???? Děkuji za odpověď. Dana
12-9-2008 (16.02)
Lékař odpovídá:
Bez vyšetření Vám na dotaz nemohu odpovědět. Betaloc stejně jako jiné betablokátory sice mírně snižuje metabolismus blokádou betareceptorů, jeho vliv na hmotnost však není významná. Je třeba pátrat po jiné příčině.
# Pacient se ptá:
Téma: Poruchy srdečního rytmu - arytmie
Dobrý den , mám dotaz ohledně vysokého tepu . Tlak je v normě a tep okolo 90-100 . Odběry krve jsou v pořádku a užívám lék meridii 15mg . Může tento lék tep zvyšovat ? Je mi 38 let . Dostala jsem lék na snížení Coryol 6,25mg . Můžu tento lék užívat s Meridií ? děkuji a pěkný den
10-9-2008 (9.15)
Lékař odpovídá:
Meridia je preparát, který pomáhá v léčbě obezity. Má však řadu nežádoucích účinku a spoustu kontraindikací. Mezi typické nežádoucí účinky patří i vysoká tepová frekvence. V léčbě obezity jsou jistě vhodnější režimová opatření (dostatek pohybové aktivity a redukční dieta) - event. za asistence obezitologických center - jsou většinou zřizována u příslušných fakultních nemocnic, ale i jinde. Do kombinace lze Coryol užívat, ale je to pak tzv. vytloukání klínu klínem.
# Pacient se ptá:
Téma: Poruchy srdečního rytmu - arytmie
Dobrý den, je mi 41 let a mám v klidu tep okolo 100/min. Tlak je v pořádku 115/79. Jsem stále hodně unavený.Můžete mi poradit co mám dělat?
8-9-2008 (13.04)
Lékař odpovídá:
O vyšší tepové frekvenci jsem již opakovaně psala v sekci arytmie.
# Pacient se ptá:
Téma: Hypertenze
Dobrý den, paní doktorko moc prosím o Váš názor. U syna 18 let (sportovec-florbal) zjištěna hraniční hypertenze již v dětském věku (bohužel rodinná zátěž). Nyní se tlaky pohybují od 135/80 – 155/80. Při zátěžovém vyšetření byl vyšší vzestup TK než měl být.Echo srdce v pořádku, laboratoř také. Do teď byl bez léků jen režimová opatření. Nyní mu lékař předepsal Agen 5 , 1 tableta ráno. Moc prosím o Váš názor, mám obavy, zda je užívání léků na hypertenzi již v tomto věku nutné, vzhledem k tomu, že je zřejmě bude muset brát trvale. Moc děkuji za Váš názor. A.M.
8-9-2008 (10.52)
Lékař odpovídá:
Neznám podrobná vyšetření a event. další nálezy. Nicméně v každém případě je v prvé řadě vhodné zavést režimová opatření mezi něž patří nekouření, omezení soli v potravě, dostatek pohybové aktivity hlavně dynamického charakteru (běh, jízda na kole, plavání apod.), dostatek spánku, omezení alkoholu, kávy a silného čaje. Pokud tato režimová opatření po dobu několika měsíců nepomohou, tak je vhodné dle individuálních nálezů uvažovat o farmakoterapii. O individuálním postupu se musíte informovat u lékařů Vašeho syna.
# Pacient se ptá:
Téma: Poruchy srdečního rytmu - arytmie
Dobrý den! mám dotaz 1,5 po prvním porodu mě začalo byt špatně,bušení srce,točení hlavy podstoupila jsem různá vyšetření ale nic mě nezjistili tak mi obvodní lékař napsal AD Asentru 50 po které se to spravilo ale ted plánujeme 2 dítě a po vysazení asentry se mi stavy opět vrátili tak jsme to museli znovu nasadit.Chci se zeptat jestli se lék Asentra může užívat v těhotenství?můj ob.lékař mi řekl že se může bratz v těhotenstvý a že ho postupně vysadíme během těhotenství.tak by mě zajímal váš názor? po miminku moc s přítelem toužíme.Děkuji za odpověd
6-9-2008 (21.33)
Lékař odpovídá:
Event. podávání Asentry v těhotenství či v době kojení je možné pouze v nezbytných případech, neboť jeho podávání může být rizikové. Pokud by bylo možné, tak bych ho jistě postupně vysadila. Optimální by však bylo poradit se o podávání tohoto léku s psychiatrem a gynekologem.
# Pacient se ptá:
Téma: Poruchy srdečního rytmu - arytmie
Dobrý den, je mě 28 let a mám vysoký tep kolem 100-110. Tlak mám v pořádku, na sobě nic nepociťuji. Prosím o radu, jak bych měla dále postupovat, kam se obrátit, jaká vyšetření udělat. Děkuji
5-9-2008 (22.11)
Lékař odpovídá:
Na dodazy týkající se vysokého tepu jsem již opakovaně odpovídala v sekci arytmie. Podívejte se prosím tam.
# Pacient se ptá:
Téma: Jiné
Přeji hezký den. Ráda bych se Vás zeptala na následující,4 roky jsem léčena na alergické astma, silně kašlu až zvracím,trpím dušností,jsem hned unavená, léčivo nezabírá,kortikoidy atd.Též mám glaukom.Po vyšetření na bronchoskopii v nemocnici na Homolce mi řekli že astma nemám.Nechala jsem si udělat EKG a to ukázalo blokaci levého i pravého ramínka Towarova.Já se najednou začnu hrozně potit,někdy mne brní ruce,začala mne svědit chodidla a ruce,točí se mi hlava a když mluvím tak se najednou musím odmlčet abych nabrala dech.Moje maminka zemřela v 56 letech na CHOPN a problémi se srdíčkem.Jsem již od února v PN a nyní mne léčí i s bolestmi v kříži kterými trpím již několik let.Po aplikaci 4 kapaček z 10 jsem měla alergickou reakci,svědilo mne celé tělo.Tedy se paní doktorko ptám,co toto vše znamená a zda nemohu svému srdci ublížit. Děkuji Vám za čas který nad mou otázkou strávíte a hezký,slunečný zbytek dne Izvorská Nada
3-9-2008 (7.28)
Lékař odpovídá:
Moc Vás nepotěším, neboť bez Vašeho vyšetření Vám nemohu správně odpovědět. Je nemožné, že byste měla kompletní blok levého i pravého raménka, některý z těchto bloků musí být inkompletní či dg. není správná, neboť jinak byste měla zástavu srdce. Ale máte více obtíží a nemocí a proto bych Vám mohla správně odpovědět jen po Vašem vyšetření. S dotazem se obraťte na Vašeho kardiologa či internistu.
# Pacient se ptá:
Téma: Hypertenze
Dobý den,paní doktorko.Je mi 54 let a 8 let jsem užívala Lokren 20mg,asi před rokem jsem začala mít otoky kotníků a začala jsem k tomu užívat 1/2 Modureticu po kterém mě otoky zcela zmizely.Přesto můj lékař nebyl užívání Modureticu nakloněn,že se tím ztrácí minerály.Dostala jsem lék Detralex na žíly,ale ten mi takřka nepomohl.Před časem jsem změnila lékařku a ta mi vzhledem ke zvýšené hladině cukru,jednou 7,jednou 6,5 změnila dávkování Lokrenu na 1/2 a k tomu lék Tritace 2,5 mg.Lze k této kombinaci stále užívat 1/2 Modureticu nebo to není vhodné?Detralex již na žíly neberu,stejně nepomohl,otoky trvají,pokud nevezmu Moduretic.Snažím se co nejvíce dle doporučení chodit.Jinak žádné závažné laboratorní výsledky nemám.Děkuji za odpověď.
2-9-2008 (19.22)
Lékař odpovídá:
Neznám zcela Vaše další nemoci, ale je pravda, že každý pacient s diabetem by měl mít při léčbě hypertenze v kombinaci tzv. ACE inhibitor (či sartan) - mezi ně patří i Tritace. Do kombinace s ACEI je možno diuretikum (tj. např. Moduretic) nasadit, je však nutné pravidelně kontrolovat mimo jiné ledvinné funkce a hladinu draslíku.
# Pacient se ptá:
Téma: Hypertenze
Dobrý den , už 3/4 roku se léčím na vysoky tlak 160/90,mám již třetí lék z různé řady léků. po požití mám totiž do 3 hodin ,křečovité bolesti hlavy , závratě , motolice., také vyrážky, rozmazané vidění. Tlak se mi srazí na normál ,tyto stavy během dne odezní, než si vezmu další vasocardin. Srdce a plíce na rtg v normě , štítná žláza v normě , eeg v normě. Beru lipirex 270mg. Věk 54 let , rok po menopauze. Zajímalo by mně, zda mohu dosáhnout snížení tlaku bez vedlejších účinků, a který lék je nejšetrnější, a třeba retard snižuje tlak během 24 hodin. děkuji Marcela.
1-9-2008 (13.02)
Lékař odpovídá:
Na Vaši otázku není jednoduchá odpověď. Na každého pacienta je s ohledem na další přidružená onemocnění, tepovou frekvenci, komplikace hypertenze, věk, laboratorní hodnoty, evet. těhotenství, toleranci léků, alergie atd. vhodné nasadit léky individuálně a nelze říci, který lék je nejlepší. Pokud např. Vasocardin pro subjektivní obtíže netolerujete, bude nutné vyzkoušet preparát jiný, avšak vždy po domluvě s Vaším lékařem, event. vyzkoušet i kombinaci např. 2 či 3 léků v nízkých dávkách, neboť pak nejsou výrazné jejich nežádoucí účinky.
# Pacient se ptá:
Téma: Jiné
Dobrý den, mám zvýšenou činost štítné žlázy, beru thyrezol 3x1 velice mi pomohl, ze začátku mi paní doktorka nasadila vasocardin 1/2x2, po třechtýdnech jsem jej užvysadila neb necitím žádný tkz.navíc tlukot srdce,,,,cholesterol, bilirubin aj. vše mám v perfektním stavu,,,přesto bych se Vás chtěla zeptat zda mě to může nějak omezit při práci jsem voják z povolání a čeká mě další mise, ale nejem si jistá zda mě to neomezí,,,nikdy v životě jsem neměla žádné problémy ani v rodině,,aletedsinejsem jistá,,,ale po tří týdenní léčbě thyrozolem se citim opet fit.předem děkuji za odpověd s pozdravem V.
1-9-2008 (9.36)
Lékař odpovídá:
Do budoucna bude nutné kontrolovat funkci štítné žlázy (pomocí krevních náběrů) a dle výsledků pravovat dávkování léků. Může se totiž stát, že v budoucnu se může činnost štítné žlázy dokonce i snížit do hypofunce (tj. do snížené funkce) a pak se naopak musí hormony přidávat. Nicméně pokud bude díky správné léčbě hladna hormonů v normě, neměla byste mít žádné výraznější obtíže.
# Pacient se ptá:
Téma: Poruchy srdečního rytmu - arytmie
Paní doktorko, psala jsem Vám 12.8. - polytopní KES. Jen pro doplnění, je mi 30let, mám dvě malé děti, kojím už jen ráno - syn 1 rok, krevní odběry dopadly dobře, vše v normálu, a echo taky v pořádku. Jen prolaps mitrální chlopně a EF 57 - 60 procent. To mi lékař říkal, že je to normální, v pořádku. Jinak jsem před porody sportovala - rekreačně, teď začínám zase. Doktor mi říkal, že můžu všechno, mít i třetí dítě klidně. Chtěla bych znát váš názor. Díky moc za odpověď. Hezký den, B. Politzerová
30-8-2008 (19.02)
Lékař odpovídá:
Myslím si, že Váš lékař má pravdu a nijak nejste omezená, a to ani v event. 3. dítěti.
# Pacient se ptá:
Téma: Poruchy srdečního rytmu - arytmie
Dobrý den.Prosím o radu.Před dvěmi a půl až 3mi lety mi zjístili Arytmii a provedli zákrok který neumím nazva.Zavedli mi něco přes stehno kolem páteře až k srdci a tam mi vyvolali tu arytmii a jak zjístili kde je tak vypalovali nějakou přidatnou drahu která mi to způsobovala.Pak bylo vše v naprostém pořádku do půl rouku jem otěhotněla a potom i porodila bez problému a na kliniku již nedocházim.TeŤ jsem podruhé těhotná jsem v 11 týdnu a začíná mi probouchávat srdíčko jako by to chtělo znova najet což není nic divného stávalo se mi to jenomže tak 1 za mněsíc teť 3krát za týden.Špatně se mi dýchá, nemůžu mluvit plynule musím se mezitím prodychávat, mám pocit jako bych na srdci mněla kámen ten pocit mizí a oběvuje se znova, stejně tak jako pocit že potřebuji víc kyslíku jsem s toho hrozně nervozni.Obědnala jsem e na kliniku ale maj volné až na konci října což je promně strašně daleko.Mám strach o miminko sebe a pak i porod a stím strachem je to horší a horší.Prosím napište mi jestli můžu normálně rodit kdyby se to znova potvrdilo, jestli miminku nebo mně teť něco hrozí a naco si mám dávat pozor.Moc děkuji
27-8-2008 (20.47)
Lékař odpovídá:
Ve Všem případě se jednalo nejspíše o tzv. preexcitační syndrom, kdy jste v srdci měla dráhu navíc, která Vám způsobovala Vámi uváděné potíže a po jejím odstranění potíže ustoupily. Dle návratu obtíží se nejspíše dráha obnovila či vznikla dráha jiná v jiném místě a proto bude asi vhodné výkon opakovat. Vzhledem k tomu, že se však musí během výkonu provádět dlouhodobě rentgenové vyšetření, tak to nyní nebude u Vás během těhotenství možné, neboť by mohlo dojít k ohrožení plodu. Doporučuji Vám navštívit kardiologa v místě Vašeho bydliště, který Vám po dobu těhotenství zatím nasadí nejspíše nějaké léky a po těhotenství Váš pak bude moci odeslat k opakování výše uvedeného výkonu.
# Pacient se ptá:
Téma: Jiné
Dobrý den,je mi 22let,před 2mi lety,jsem byl jsem po noční,dal jsem si 2deci vína,byl jsem unavený a musel jsem jet pryč,udělalo se mi v autě zle,(já byl spolujezdec) začlo mi být zle,bušilo mi srdíčko,tak až se mi tep zrychlil natolik,že jsem ho necítil,kroutily se mi prsty,začalo mi černat před očima atd,myslel jsem že už umírám,byl jsem na JIP,tam mi řekly,že mám asi špatnou štítnou žlázu,pak mi dělaly EKG,ale nešlo jim to,nesměl jsem u toho dýchat,protože mi nějak tepovalo srdce podle dechu,a na rentgenu mi taky nic nenašly,nakonec mě poslaly k psychiatrovi,ale mě je pořád neějak divně,poslední dobou se mi to vrací,ale ne tak intenzivně jako poprvé.Mé stavy jsou takové:po noční mám pocit hladu i po jídle,divný pocit v krku,nepravidelný tep,a je mi celkově divně,vyspím se,třeba 12hodin a po probuzení mi není nijak skvěle,ale je to normál,ale když už mám druhou noční,příjde na mě nepříjemná únava,bušení srdce,a někdy v horku(dělám na ocelárně) začnu mít slabost všech svalů,a zdá se mi jako bych se vytrácel,rozbuší se mi srdce a já pak dostanu strašný strach,musím se posadit,a čekat až to přejde.měřím 185cm a vážím 67kilo,už 2roky se snažím přibrat,ale nejde to,bral jsem i injekce B12 1000mg,nepřibral jsem,ale bylo mi v té době dobře,když jsem je bral.Až jsem je dobral všech 10injekcí,zase mi je tak blbě,už mě to štve,doktoři mi nepomohly,chodím k psychiatrovi,jen pro tabletky,po kterých mě bolí akorát hlava(serlift),ale já nemám žádné stresy ani nic,a navíc žiju úplně normálně,spím až hodně,ale dost ponocuju,všichni kamarádi i staří kolegové z práce jsou v pohodě,ale já jsem úplně béčko a nevím čím to je,už dlouho nesportuju,ani nic takového,ale nemám problém s námahou....neptal bych se vás,ale doktoři mě ignorují,mám napsané,že beru serlift,že jsem měl nějaký tetanický záchvat,a tím to pro ně končí...a já se znám a myslím si,že mi je divně od něčeho jiného,ne od hlavy,a ještě mi je hrozně unaveně a zle a buší mi srdce,po jídle,ale jen někdy,chci se zeptat,jestli to celé není třeba od žaludku,a nebo od té štítné žlázy???a ještě na prohlídkách u doktora mám někdy tlak 160/56 a za týden jsem měl 120/72 a pak jsem měl za další týden 115/67,proč to tak je,a proč s tím nic nikdo nedělá,je možné,že si tohle všechno dělám sám?psychikou?myslím si že ne,ale nikdo mi nevěří,psychiatr se mě ptal,co mi je,co mi to dělá za stavy a dal mi tabletky,ale mi se nemá z čeho stávat nějaké poruchy,alkohol už nepiju 2roky ani kapku,jen kouřím(cigarety)a po nich mi zle nijak není,vím že moje otázka je asi nejdelší co jste kdy četla,omlouvám se,ale chtěl jsem poradit,předem děkuji za váš drahocený čas tohle přečíst a odpovědět mi,děkuji.
27-8-2008 (11.33)
Lékař odpovídá:
Mě je to moc líto, ale bez Vašeho vyšetření Vám opravdu nemohu dobře odpovědět. Je třeba udělat kompletní laboratorní vyšetření a dle výsledků pak i další vyšetření jak laboratorní, tak i další - jako např. neurologické, kardiologické, internistou apod. Potíže sice mohou být psychické (proto se nejspíše léčíte Serliftem u psychiatra), ale bez vyšetření Vám to s jistotou neřeknu.
# Pacient se ptá:
Téma: Srdeční selhání
Dobrý den, paní doktorko. Slyšela jsem, že funkčnost srdce se udává v procentech, mohla byste mi, prosím, napsat nějaké rozřazení v procentech, kdy srdce pracuje v normě? Jedná se o 70-ti letou babičku, pan doktor jí řekl, že jí srdce pracuje jen na 35%(je po infarktu) a psychicky se nám z toho zhroutila. Chtěla bych ji nějak říct, že 35% je normálně slučitelné se životem. Není na ta procenta nějaká aspoň orientační tabulka, nějaký rozsah, který je v normě? třeba něco jako 40-80% je v normě, takže 35% je jen důsledek infarktu a není to tak hrozný? Abych zas neplácla blbost, protože ona je schopná se na to pak ptát lékaře. Děkuji moc
23-8-2008 (12.42)
Lékař odpovídá:
Tzv. funkčnost srdce (tj. ejekční frakce levé komory) obvykle znamená, kolik procent krve se při jednom stahu srdce "vytlačí" do oběhu z levé komory. Normální hodnotou je u zdravého člověka více než 60 %. Hodnoty mezi 40-60 % jsou hraničně či mírně snížené, hodnoty 25-40 procent středně snížené a hodnoty pod 25 % významně snížené. Pacienti se srdečním selháváním (hlavně po infarktech myokardu) mívají běžně středně i významně sníženou ejekční frakci a mohou žít při správné léčbě a správné životosprávě i velice kvalitní život, který není významně omezující. Tj. abych shrnula, hodnota EF 35 % není nic hrozného.