Vaše dotazy

Na dotazy jsme odpovídali několik let a v poslední době se stále jen opakují dotazy, na které jsme již odpovídali. V současné době stránky s dotazy proto blokujeme pro nové vkládání dotazů.

Odpovědi na svůj dotaz s největší pravděpodobností najdete ve starých dotazech, které jsou Vám nadále k dispozici. S případnými jinými dotazy se obracejte na nás v ambulanci či na svého ošetřujícího lékaře, pokud nejste našimi pacienty.

Děkujeme za pochopení.

Výpis všech dotazů
Téma dotazů:
Zobrazuji dotazy od 1480 do 1500
Stránky:
[1] [2] [3] [4] [5] [6] [7] [8] [9] [10] [11] [12] [13] [14] [15] [16] [17] [18] [19] [20] [21] [22] [23] [24] [25] [26] [27] [28] [29] [30] [31] [32] [33] [34] [35] [36] [37] [38] [39] [40] [41] [42] [43] [44] [45] [46] [47] [48] [49] [50] [51] [52] [53] [54] [55] [56] [57] [58] [59] [60] [61] [62] [63] [64] [65] [66] [67] [68] [69] [70] [71] [72] [73] [74] [75] [76] [77] [78] [79] [80] [81] [82] [83] [84] [85] [86] [87] [88] [89] [90] [91] [92] [93] [94] [95] [96] [97] [98] [99] [100] [101]
# Pacient se ptá:
Téma: Poruchy srdečního rytmu - arytmie
Vážená paní doktorko, děkuji za Vaši odpověď na můj dotaz z 26.6.2008. Můj internista u nějž se léčím s hepatitidou byl tak hodný a nechal mi změřit srdíčko pomocí holteru (24 hod.) - výsledek byl tepová frekvence od 60 - do 130 během dne. Po posouzení kardiologem prý jde jen o funkční tachykardie (snad to interpretuji dobře). Od té doby se mi tyto stavy neopakovaly. Až dnes po ránu, špatně jsem spala, samozřejmě uvařila kávu na lačno a brzy po podání Letroxu. Tep mi vyletěl na 120. Šla jsem si lehnout, po 5 minutách byl na 80. Po cestě do práce se opět zvýšil, ale během hodinky to bylo v normě. Pocity na omdlení během zvýšení tepu nemám, jen spíše větší únavu. Prosím napište mi ještě, zda může tento stav vyvolat i současné požití léku Letrox s kávou. Pravda je taky že mě tento den čekal nepříjemný zážitek u zubního lékaře, stres v zaměstnání,takže svoji roli mohla hrát i psychika. Mám o této opakující se záležitosti říci lékaři a nechat si udělat další vyšetření ? Nechci zbytečně panikařit, ale ani něco zanedbat. Děkuji Vám za případnou odpověď Pavla Holubová
7-10-2008 (13.01)
Lékař odpovídá:
O příčinách vysokého tepu jsem již psala. Ve Vašem případě to může způsobit jak stres, tak i káva a pokud by to trvalo dlouho, tak i zvýšená hladina hormonů štítné žlázy.
# Pacient se ptá:
Téma: Jiné
Dobrý den, chtěla bych se zeptat, má dcera se narodila (15.11.2007) s vrozenou srdeční vadou - defekt septa síní a defekt septa komor. Označení v průkazce prevence infekční endokarditidy má u diagnozy značku Q21.0 Paní doktorka říká, že jde o nevýznamnou vadu a jsme sledováni. Na půlroční prohlídce nám napsala, že jde o nevýznamný odeznívající šelest, a že další kontrola stačí až v roce věku dítěte. Dnes mi malá začala prošedávat až promodrávat kolem pusinky, což se prý někdy stát může a může to prý mít více faktorů (chlad, velká fyz. zátěž,..) Hlavní věc je, že mám strach, aby se malé něco nestalo, abych něco nezanedbala. Zajímá mě jestli je to doopravdy tak nevýznamé, a jestli se může něco jen tak přihodit ze dne na den, mám namysli něco život ohrožující. Už mám i pocit, že ji sleduji až moc, a že vidím i to co není, ale je ještě tak malinká, teď ji bude 11měsíců. Děkuji Vám mockrát za Váš čas a odpověd. Kristina(20 let)
5-10-2008 (21.19)
Lékař odpovídá:
Pokud Vám u děského kardiologa na základě provedených vyšetření řekli, že se jedná o nevýznamnou vadu, tak není důvod jim nevěřit. Většina defektů septa komor (méně často síní) se samovolně uzavře brzy po porodu a nezanechává pak následky vůbec. Doporučuji Vám chodit na kontroly dle doporučení lékaře a pokud se však vyskytne něco neočekávaného, pak neváhejte navštívit lékaře i mimo tyto pravidelné kontroly.
# Pacient se ptá:
Téma: Jiné
Dobrý den, obracím se na Vás touto cestou s dotazem za mého přítele. Je mu 27 let a jeho tlak je velmi nízký 107/48 tep. 60 min. Nepociťuje žádné závratě ani nic podobného. Žádné odborné vyšetření nepodstoupil. Pouze v 6 letech mu byl zjištěn šelest na srdci a někdy cca. 1x za půl roku pocítí nepravidelnou činnost srdce. Měl by se nechyt vyšetřit u interního lékaře? Nebo se nejedná o nic závažného? Děkuji
5-10-2008 (10.49)
Lékař odpovídá:
Nižší tlak i tep v případě, že nezpůsobuje potíže, není na závadu, spíše naopak. Pacienti s nižším tlakem i tepem se prokazatelně dožívají vyššího věku.
# Pacient se ptá:
Téma: Poruchy srdečního rytmu - arytmie
Dobrý den, chtěla bych Vás poprosit o radu. Je mi 24 let a už od mládí trpím extrasys., byla jsem opakovaně na EKG a jednou jsem měla 24h Holtera, bohužel se nikdy nic nezachytilo a podle lékaře je srdce v pořádku. Naučila jsem se s tímto problémem už žít, nijak výrazně mě již neomezuje. Po přečtení několika diskuzí na internetu jsem nasadila i hořčík, který mi také trochu pomohl. Dnes ráno mi ale začalo z ničeho nic "poskakovat" srdce déle než obvykle a poprvé jsem měla takový zvláštní pocit, jako bych měla každou chvíli omdlít, načež se mi zvýšil i tlak, který jsem silně pociťovala v hlavě. Poté všechny potíže ustaly a vše se vrátilo zase do normálu. Hrozně mě to vystrašilo a i když je mi teď už poměrně dobře, mám z toho pořád divný pocit a bojím se, že to přijde znovu. Je nutné nové vyšetření u lékaře? Měla bych se obávat nějakého vážnějšího onemocnění? Jinak např. při fyzické zátěži žádné závažné problémy nepociťuji, někdy se objeví extr., ale takové to stavy na omdlení nemívám. Za případnou odpověď Vám velice děkuji.
3-10-2008 (12.57)
Lékař odpovídá:
Bez zachycení arytmie na EKG-Holteru se nemohu vyjádřit k tomu, zda je porucha rytmu závažná. Proto Vám nezbyde nic jiného než toto vyšetření znovu absolvovat, a to zvláště, pokud by se potíže opakovaly.
# Pacient se ptá:
Téma: Jiné
Dobrý den paní doktorko, jen jsem Vám chtěla poděkovat za Váš čas a zájem s jakým se věnujete nejen svým, ale i ostatním pacientům.
3-10-2008 (7.26)
Lékař odpovídá:
Děkuji mnohokrát.
# Pacient se ptá:
Téma: Jiné
Dobrý den, velice se omlouvám, ale potřeboval bych vědět, kterou zeleninu nesmím jíst, když beru Varfarin denně 8 mg. Děkuji Jiří Bayer Stačí mi adresa-odkaz na internet
2-10-2008 (16.20)
Lékař odpovídá:
Warfarin snižuje srážlivost účinkem blokády vitaminu K. Zelenina a ovoce pak naopak vitamin K obsahují a proto účinek Warfarinu snižují. O přesných dávkách vitaminu K v těchto potravinách informují propagační materiály firmy vyrábějící Warfarin. Obecně je však nutno upozornit na požívání vyrovnané stravy, tj. nedělat výraznější výchylky v množství zeleniny v potravě a jíst přibližně stále stejné množství a pak dle toho upravit dávku Warfarinu dle hodnoty INR. Není vhodné zcela zeleninu vysadit, neboť její dostatek v potravě je zdravý pro drtivou většinu lidí. Největší chybou je kolísání množství zeleniny v potravě (tj. např. jeden den nejíst zeleninu vůbec a pak i dělat tzv. zeleninové dny, kdy nejíte nic jiného apod.).
# Pacient se ptá:
Téma: Poruchy srdečního rytmu - arytmie
Vážená paní doktorko, mohl bych Vás poprosit o vysvětlení rozdílu klasifikace extrasystol? Proč jsou komorové závažnější než síňové? Zajímalo by mne, zda mohou komorové ES znamenat do budoucna nějaké riziko. Dle záznamu na Holteru mám nalezeny ojedinělé komorové extrasystoly. Když jsem měl Holtera, cítil jsem se dobře, ale někdy mávám ES mnohokrát za minutu a občas i kuplety, kdy mám velmi nepříjemné problémy s dechem. Může mne kuplet komorových ES nějak ohrozit ? Pokud mohu pro sebe něco udělat, budu velmi rád, když mi poradíte. Srdce je dle echo vyšetření zdravé. Je mi 38 let, fyzickou zátěž snáším dobře. Děkuji Vám za odpověď a za vaši ochotu.
2-10-2008 (13.29)
Lékař odpovídá:
Komorové extrasystoly (KES) mohou vyvolávat v ojedinělých případech až komorové tachykardie (tj. více komorových extrasystol po sobě většinou s rychlou srdeční frekvencí) a pak vést až k fibrilaci komor. Síňové extrasystoly tyto stavy nezpůsobují a proto nejsou tak nebezpečné. Nálezy uvedené výše u KES jsou však extrémně vzácné, a to hlavně u pacientů, kde není přítomná organická vada srdce, proto se tím nemusíte nějak stresovat.
# Pacient se ptá:
Téma: Hypertenze
Dobrý den, prosím o Váš názor zda společné užívání léků na hypertenzi Tenaxum a Micardis plus se nevylučuje a jestli nemůže vést k sexuálním problémům.Děkuji za odpověď.
2-10-2008 (8.44)
Lékař odpovídá:
Tato kombinace je možná a ani jeden z těchto preparátů by neměl způsobovat výraznější sexuální problémy.
# Pacient se ptá:
Téma: Jiné
jak velka zatez muze byt pri kardiomyopatii
1-10-2008 (16.06)
Lékař odpovídá:
Kardiomyopatie je soubor onemocnění, která jsou velice různorodá a zahrnuje jak různé druhy zcela rozdílných onemocnění a současně i v různých stádiích. Někdy se jedná prakticky o nevýznamné nálezy, jindy pak o onemocnění těžké až invadilizující. Z toho vyplývá, že na Váš dotaz Vám nejlépe odpoví Váš ošetřující kardiolog.
# Pacient se ptá:
Téma: Jiné
Dobry den, je mi 47 let a jsem dost aktivni cyklista. Moje tepove frekvence v klidu je 45 a MAX 174. Krevni tlak se pohybuje kolem 105 - 120/55 - 80. Pri jizde se dostavam casto do TF nad 158 kde setrvavam i 30 minut. Asi pred tremi tydny jsem se rano probudil a silene se mi zacala motat hlava az jsem mel strach, ze omdlim. Od te doby se mi to stava velice casto a to nekdy pri jakekoliv zmene polohy i v leze. Je to velmi neprijemny pocit. Tak nevim zdali to vse neni spojene s mym nizsim krevnim tlakem a moznou celkovou unavou organismu. Jeste bych mel dodat, ze muj spanek neni prilis kvalitni a je pmerne kratky 4 - 6 hodin. Myslite si, ze jsou nejake duvody k obavam? Nevim o zadne sve nemoci a myslim, ze jsem kondicne vporadku. Dekuji.
1-10-2008 (8.05)
Lékař odpovídá:
Vzhledem k Vašim obtížím bude vhodné provést komplexní vyšetření u kardiologa. Bez něho Vám nemohu odpovědně poradit.
# Pacient se ptá:
Téma: Poruchy srdečního rytmu - arytmie
Přeji dobrý den. Paní doktorko, prosím o radu. Téměř denně mi z ničeho nic začne bušit srdce, často až přeskakuje. Při zátěži (na kole) mi někdy srdce doslova utíká. Absolvovala jsme Holter, zátěž.test, echo srdce, koronarografii s výsledky: četný výskyt polymorfních KES s převahou monomorf.KES typu LBBB,nejvyšší SF sinus.tachykardie 135/min.,2502předčas.supraventrikul.komplexů,719 předčas.komor.komplexů,echovyšetření -nevýzn.roštěp mitrál.chlopně,který způsobuje krátký systol. jet do LS, LS 25 mm, LK 40/28mm nezvětšená, celk.EF 58%, septum i zadní stěna do 8mm,hypokineza ani hypertrofie nezjištěna.ost.chlopně normál, dle koronarografu norm. nález. Trápí mě to nečekané bušení srdce a viditelný tep pod prsní kostí, náhlá únava, pochopitelně i strach ze sportování, cestování apod. Dg:hypertenze kolísání 1-2 gr, veg.dystonie. Moc Vás prosím o stručné zhodnocení, jak to může být závažné.Užívám Egilok 25mg 1/2-0-1/2,Citalec 10mg 1x. Přeji Vám krásné dny a moc Vám děkuji za obětavost, se kterou k nám pacientům přistupujete.
30-9-2008 (9.19)
Lékař odpovídá:
Vzhledem k prakticky normálním nálezům při echokardiografii a koronarografii (kromě málo významné mitrální regurgitace) a absenci kolapsových stavů nejsou pro Vám uvedené poruchy rytmu příliš významné a dále se bude postupovat nejspíše konzervativně (pouze podáváním léků) - např. při zhoršení potíží bude možné zvýšit dávku betablokátoru (u Vás Egilok) - vždy však po domluvě s ošetřujícím kardiologem.
# Pacient se ptá:
Téma: Poruchy srdečního rytmu - arytmie
Přeji krásný den Mívám dost často a drží mně to třeba půl dne,takovej divnej pocit v krku něco jako knedlík,srdce si klepe jak chce ,žádné velké bouchnutí ale takové jako půl tepy anebo pauza místo tepu ,chvíli je to dost hustě chvíli jen sem tam.To vše většinou v klidu ale když na to myslím tak se mi to stane třeba i při běhu nebo při zátěži .jeto strašně nepříjemné a občas se bojím jestli se to srdce nezastaví ůplně.Vyšetření a pohotovosti mám také už za sebou,vždycky v pořádku. Prosím vás paní doktorko jak s tím bojovat a jak nato reagovat. Děkuji moc za odpověď
29-9-2008 (20.26)
Lékař odpovídá:
Dle Vašich obtíží se nejspíše jedná o předčasné srdeční stahy (tzv. extrasystoly). Jedná se nejspíše o nevýznamný nález, k objektivizaci je vhodné provést dlouhodobou (24 hodinovou) monitoraci EKG (tzv. EKG-Holter) a dle výsledků pak event. i další vyšetření.
# Pacient se ptá:
Téma: Jiné
Dobrý den,nemám dotaz ze zdrav.oblasti,ale spíš na knihu.Vyhledávala jsem pomocí Googlu odkazy na knihu Kardiologie pro zdrav.sestry a vyhodilo mi to jen odkaz na Vaše stránky.Nejspíš jste ji někomu doporučovala.V textu bylo napsáno,že vyšla nedávno.Ráda bych se Vás tedy zeptala,jeslti to bylo opravdu ted nedávno a pokud knihu máte,jestli byste mi mohla poslat jméno vydavatele,případně web vydavatelství.Pracuji v knihkupectví a marně knihu už několik let sháníme do prodeje.Kdybyste byla tak laskavá a odpověď mi poslala na můj mail,byla bych Vám velmi vděčná.Zdeňka Veselá
29-9-2008 (12.52)
Lékař odpovídá:
Vím, že Kardiologie pro zdravotní sestry vyšla v posledních cca 5-10 letech. S jejím vyhledáním Vám jistě pomohou v kterékoli vědecké knihovně.
# Pacient se ptá:
Téma: Poruchy srdečního rytmu - arytmie
Dobrý den paní doktorko, od 12let mám bušení srdce a zrychlený tep, srdce jakoby neustále cítím tlouct. Od té doby mám také neustále hučení v uších a mžitky před očima. V mládí jsem krátce brala Trimepranol (ale po pár měs.nezabíral). Bývám více unavenější. Asi před 2lety jsem si sama vyběhala vyšetření na interně (ultrazvuk srdce, Holter). Srdce prý vpořádku, ale diagnostikovali mi tachykardii. Obvodní lékařka mi napsala Egilog. Nemám ho prý brát neustále, jen občas, snižuje prý tlak. Asi před 5lety jsem začala mít občasné extrasystoly 1x za týden (lékaři řekli, že je to běžné, prý ze stresu). V podstatě s mými obtížemi nikdo pořádně nic nedělá od mých 12let. Na té interně mi řekli, že pokud se nezadýchávám do schodů, tak je to ok a to, že srdce cítím tlouct, je jen můj subjektivní pocit. Všimla jsem si, že jakmile se trochu více najím, srdce běží jak o život. Ale píší Vám proto, že bych brzy ráda otěhotněla. Bude mi teď 32let. Přítel by to rád ještě odložil o rok. Ale já se vzhledem k mým potížím a věku bojím a radši bych se o dítě pokoušela co nejdřív. Jaký je Váš názor? A dále co by jste mi na mé potíže doporučila vy za léčbu ? Budu ráda za Vaši odpověď.
28-9-2008 (16.17)
Lékař odpovídá:
O rychlém tepu a arytmiích jsem již odpovídala opakovaně v minulosti, stejně tak i o užívání betablokátorů - pročtěte si odpovědi na dotazy o arytmiích.
# Pacient se ptá:
Téma: Hypertenze
V klidu a v leže slyším v levém uchu sice pravidelný ale velmi hlasitý tep srdce který brání usínání. Léčím se na hypertenzi ,užívám ENAP, VASOKARDIN a CARDILOPIN,stav stabilizovaný bez výkyvů .
28-9-2008 (11.52)
Lékař odpovídá:
Příčinou může být zvýšený tlak krve, event. nedostatek krvinek (anémie apod.) či sklerotický plát přítomný v tepně zásobující vnitřní ucho. Vyšetření by mělo objasnit příčinu.
# Pacient se ptá:
Téma: Jiné
Dobrý dne paní doktorko. Chtěla bych se zeptat na neobvyklé bolesti, které mne trápí v posledních asi dvou měsících. Občas, obvykle ve stresu mám bolesti asi tak od klíční kosti až k dolní čelisti. Trvají pár minut a někdy se i vícekrát po sobě opakují. Není možné, aby se jednalo o příznaky ischemické choroby? Je mi 35 let, nekouřím, nepiji, mám lehkou nadváhu asi 5 kg.
26-9-2008 (21.20)
Lékař odpovídá:
Je to sice málo pravděpodobné, ale pro jistotu se obraťte k vyšetření na spádového internistu či kardiologa.
# Pacient se ptá:
Téma: Hypertenze
Dobrý den, paní doktorko. Na zvýšený tlak užívám asi rok Prestarium Combi a nyní nově Prestarium Neo. Chtěl jsem se zeptat, jestli užívání léku Prestarium Neo na zvýšený tlak nemůže mít pro muže nějaký negativní vliv v případě, že s partnerkou chceme mít dítě. Ptám se proto, že v příbalovém letáčku je napsáno něco v tom smyslu, aby lék neužívaly ženy v období těhotenství a i v období, kdy si žena přeje otěhotnět. Tak jen jestli toto omezení platí skutečně jen pro ženy. Děkuji moc za odpověď.
24-9-2008 (14.32)
Lékař odpovídá:
Prestarium patří mezi ACEI a tyto léky se nesmí používat u těhotných žen, neboť mohou způsobovat poškození plodu. V současnosti není doklad o tom, že by tyto preparáty u mužů poškozovaly spermie a tím poškozovaly plod po oplodnění partnerky.
# Pacient se ptá:
Téma: Poruchy srdečního rytmu - arytmie
Dobrý den, paní doktorko. Psala jsem Vám ohledně polytopních komorových extrasystol. Chtěla jsem se ještě zeptat, jaká je prognóza a zda se opravdu nemusím bát, když jich mám 9 za 24hodin dle Holtera. Mám počítat se zhoršováním? Můžu teda normálně sportovat? A co se děje, pokud se stav bude zhoršovat? Mám astma - beru 1x denně Pulmax - je možné, že to může způsobovat? Zdá se mi, že potíže jsem víc měla před menses - můžou na to mít vliv i hormony? Děkuju za Váš čas, hezký den.
23-9-2008 (12.34)
Lékař odpovídá:
Počet 9 komorových extrasystol za 24 hodin je i u polytopních KES (tj. z více míst) prakticky zcela nevýznamný. Je fakt, že astma bronchiale může samo o sobě zhoršovat poruchy srdečního rytmu, vlastní Pulmax (tzv. lék ze skupiny kortikoidů) poruchy srdečního rytmu nezpůsobuje. Hormonální změny v organismu by snad mohly mít vliv na počet těchto extrasystol, ale ne nějak zásadní.
# Pacient se ptá:
Téma: Hypertenze
Dobrý den, prosím o informaci, jaký lék proti bolesti kloubů a hlavy mohu užívat současně s PRESTARIEM. Děkuji
20-9-2008 (21.44)
Lékař odpovídá:
Většina léků proti bolestem patří mezi tzv. nesteroidní antirevmatika, která oslabují účinek léků na hypertenzi (tj. i Prestarium), neboť zadržují sodík a tím i vodu a proto většinou zvyšují tlak. Navíc při dlouhodobém pravidelném používání mohou poškozvat ledviny. Tj. jednorázové řídké používání nevadí, ale pravidelné používání (a to hlavně dlouhodobé) je nevhodné pro všechny pacienty, a o to více pak hypertoniky.
# Pacient se ptá:
Téma: Jiné
Dobry den, chcela by som sa spytat: mojmu priatelovi(25),kt. mal problemy s vysokym krvynm tlakom(140/85),kt. neliecil,vedel o nom. Nahodne pri prehliadke mu diagnostikovali hypertofiu pravej komory. Okrem alternativnej liecby pouziva aj farmakologicku-sartan 1tabl/denne. Smiem vediet ako velmi moze tato diagnoza ovplyvnit jeho buducnost? aka je prognoza,pokial by dbal o svoj zdravotny stav? su tieto lieky velmi silne? Neviem,ci mna rozumiete,ale mam obavy,ze comozem pre neho spravit,... Dakujem s pozdravom Anka
18-9-2008 (18.19)
Lékař odpovídá:
Na Váš dotaz nemohu přesně odpovědět, neboť příčin hypertrofie pravé komory je celá řada (obecně všechna závažná onemocnění plic, plicní embolizace, primární plicní hypertenze atd., atd.), nebo jako součást tzv. hypertrofické kardiomyopatie (ta by však obvykle postihovala i komoru levou). Problematika je natolik komplikovaná, že bez znalosti dalších vyšetření Vašeho přítele Vám nemohu přesněji odpovědět - obraťte se s dotazem na ošetřujícího lékaře.