Vaše dotazy

Na dotazy jsme odpovídali několik let a v poslední době se stále jen opakují dotazy, na které jsme již odpovídali. V současné době stránky s dotazy proto blokujeme pro nové vkládání dotazů.

Odpovědi na svůj dotaz s největší pravděpodobností najdete ve starých dotazech, které jsou Vám nadále k dispozici. S případnými jinými dotazy se obracejte na nás v ambulanci či na svého ošetřujícího lékaře, pokud nejste našimi pacienty.

Děkujeme za pochopení.

Výpis všech dotazů
Téma dotazů:
Zobrazuji dotazy od 240 do 260
Stránky:
[1] [2] [3] [4] [5] [6] [7] [8] [9] [10] [11] [12] [13] [14] [15] [16] [17] [18] [19] [20] [21] [22] [23] [24] [25] [26] [27] [28] [29] [30] [31] [32] [33] [34] [35] [36] [37] [38] [39] [40] [41] [42] [43] [44] [45] [46] [47] [48] [49] [50] [51] [52] [53] [54] [55] [56] [57] [58] [59] [60] [61] [62] [63] [64] [65] [66] [67] [68] [69] [70] [71] [72] [73] [74] [75] [76] [77] [78] [79] [80] [81] [82] [83] [84] [85] [86] [87] [88] [89] [90] [91] [92] [93] [94] [95] [96] [97] [98] [99] [100] [101]
# Pacient se ptá:
Téma: Jiné
Dobrý den paní doktorko, jsem velice znepokojena svým stavem.Beru lék Betaloc 200mg a dále lék Tezeo 80mg/dříve jsem brala Micardis 80mg.Po záchvatu na Nový rok mně zmenil internista Betaloc na Rytmonorm,který jsem nesnášela a přešla po poradě opět na betaloc.Rytmonorm mně zapříčinil motání hlavny,závratě.Domnívala jsem se,že po vysazení nastane zlepšení,ale bohužel ne. Mám velký,strach,žiji sama,jsem 73letá vdova.Před dvěma lety mě porazil pes,spadla jsem na obrubník,ale nebyla jsem v bezvědomí,pouze velké boule a modřiny.Potíže nenásledovaly.Píšu osta zmateně,v přebalovém letáku k léku jak Tezeo,tak Micardis jsou tyto potíže uvedeny,je možné,že se u mě projevily až po Ryrmonormu.Jsem moc smutná a nevím si rady.Prosím o pomoc.Děkuji Vám.
14-3-2013 (13.14)
Lékař odpovídá:
Je mi to moc líto, ale bez znalosti Vašich diagnóz, laboratorních nálezů a dalších vyšetření Vám nemohu opravdu adekvátně odpovědět. Obraťte se prosím na Vašeho ošetřujícího lékaře.
# Pacient se ptá:
Téma: Poruchy srdečního rytmu - arytmie
Dobrý den. Je mi 33 let. Už delší dobu se mi stává jako by mi občas vynechalo srdce. A před pár měsíci se mi ve frontě na poště zničeho nic rozbušilo srdce, jako kdybych právě utíkal, a za pár vteřin se zase uklidnilo. Po tomto mě přítelkyně "vyhnala" k mé obvodní lékařce, která mi udělala EKG a kompletní vyšetření krve. Nic nezjistila, a tak mě poslala na kardiologii. Tam mi dali holter na 24 hodin. Po měsíci jsem prodělal test na zátěžovém kole a nakonec sono a ultrazvuk. Pak mi kardiolog řekl, že se objevilo jen pár drobných výchilek, které jsou u zdravého člověka normální. Tak jsem to už neřešil, i když to "vynechávání" citím stále. Před týdnem, když jsem seděl večer u televize mi zničeho nic začalo srdce jakoby vibrovat a cítil jsem zvláštní slabý tlak, který se šířil od srdce směrem ke krku. Trvalo to jen pár vteřin a tak jak to náhle přišlo, tak to i zmizelo. Měl bych opět zajít za lékařem, nebo počkat jestli se to objeví znovu? Děkuji. Jan Horka
14-3-2013 (9.36)
Lékař odpovídá:
Pokud Vámi uváděná vyšetření dopadla dobře, jedná se nejspíše o benigní extrasystolickou arytmii. O ní jsem psala opakovaně v sekci arytmie.
# Pacient se ptá:
Téma: Poruchy srdečního rytmu - arytmie
Dobry den, prosim o radu. Nekolik let se lecim s panickou atakou, brala jsem citalec 20, ted uz mesic pouze lexaurin. Asi pred peti lety se mi objevily srdecni arytmie, ktere doktor vyhodnotil jako nevyznamne. Ted uz mi ctvrty tyden skoro kazdou minutu nekolikrat nepravidelne bouchne srdce. Lekar me odeslal na ekg, ktere bylo v poradku a tak to vyhodnotil jako psychicky problem. Myslite, ze se tedy arytmii nemusim obavat a uz s tim lekare nezatezovat?
14-3-2013 (6.46)
Lékař odpovídá:
Panické ataky se mimo jiné projevují i špatně vnímanými arytmiemi. O to, zda se jedná o bezvýznamnou arytmii, Vás však může ubezpečit jen ošetřující lékař po Vašem vyšetření.
# Pacient se ptá:
Téma: Poruchy srdečního rytmu - arytmie
Loni v říjnu kvůli AVblokádě třetího stupně mi voperovali kardiostimulátor. Od té doby mám stále problémy s dechem. Mám nárok na lázně?
12-3-2013 (20.20)
Lékař odpovídá:
Implantace kardiostimulátoru sama o sobě není a ani do minulého roku nebyla indikací k lázeňské léčbě.
# Pacient se ptá:
Téma: Poruchy srdečního rytmu - arytmie
Dobrý den,potřebovala bych poradit co dělat,aby se srdce uklidnilo a také tolerovalo větší zátěž.Je mi 62 let,mám za sebou vyšetření srdce a vše celkem v pořádku.Beru egilok a draslík,pro nízkou hodnotu.Trpím na ES,tedy doufám,nebyly zachyceny.jde mě hlavně o to,jak trénovat srdce,aby při sebemenším stresu a nebo námaze nereagovala nepravidelným rytmem a nebo ES.Bojím se i jezdit na kole,protože potom arytmie trvá dlouho než se srdce uklidní.Mám pocit,že tam kde dříve došlo ke zrychlení tepu mně hned naskočí ES nebo nepravidelný tep.Co dělat,abych si srdce trochu vytrénénovala a nedostala infarkt.Umřeli na rodiče.Děkuji za odpověď a přeji krásný den
12-3-2013 (9.07)
Lékař odpovídá:
Zahájení tréninku je vhodné dle doporučení ze zátěžového vyšetření - např. zátěžové elektrokardiografie. Po jejím provedení je možné doporučit nastavení zátěže, tréninkové a maximální pulsy atd. Vyšetření provádějí u zdravým lidí sportovní lékaři, u nemocných buď internisté či kardiologové.
# Pacient se ptá:
Téma: Jiné
Přeji dobrý den, je mi 70 let, mám solitární pravou ledvinu, levá mi byla odstravěna proTU ledviny v roce 19, histologicky pT1 a G2. Při chůzi nemůžu vlastně pořádně jít, mám tlak na hrudi a jsem enormně dušná. Mám velké obavy.Beru již asi 2 roky tyto léky :ráno 1/2 Betalog-ZOK, Presid 5 mg, Gleperil 8 mg, Furon 40 mg, Godasal, Tenaxum, v poledne Milurit 300, večer Lozap 100 mg, 1/2 Betalog-ZOK a Tenaxum. Jsem vedena v nefrologické ambulanci, před 14-ti dny bronchitida, užívala jsem Klacid 500 mg ráno a večer 7 dnů. Trvá to již 14 dnů co mám velké potíže jak shora uvedeno.Závěr z kardiologie: EF LK 50%, porucha plnění LK, mitrální regurgitace I.st., stopová trikuspidální regurgitace, toto je vyšetření z 5.11.2012. Další kontrola za půl roku. Moc Vás prosím o Vaše vyhodnocení a radu, nevím zda jsem léčena správně, protože je mě čím dále hůře. Děkuji Vám moc za odpověď a přeji Vám hezké dny. za odpověď
11-3-2013 (13.49)
Lékař odpovídá:
Na Váš dotaz o správnosti léčby Vám nemohu z pochopitelných důvodů odpovědět, neboť neznám Vaše další nálezy. Obraťte se prosím na Vašeho kardiologa a nefrologa.
# Pacient se ptá:
Téma: Jiné
DOBRY DEN MOMENTALNE ZIJI V CIZINE A CHTEL BYCH SE ZEPTAT ,MAM NISKY TLAK ,JSEM UNAVEN A NEVIM CO DAL . V ROCE 2005 JSEM PRODELAL MOSKOVOU PRIHODU ,A NYNI SE OBAVA ,ZEBYSETO MOHLO VRATIT.MOC DEKUJI ZA JAKOUKOLI RADU
11-3-2013 (11.56)
Lékař odpovídá:
Příčin může být celá řada, bez Vašeho komplexního vyšetření u všeobecného lékaře či internisty Vám nemohu poradit.
# Pacient se ptá:
Téma: Poruchy srdečního rytmu - arytmie
Dobrý den , velmi často pociťuji arytmii s delšímí pauzami. Stává se mi to hlavně večer a je to převážně vázané na to, když změním polohu ze stoje či ze sedu na ulehnutí na pravý bok.Okamžitě se mi srdce začne tlouct velice rychle a nepravidekně s pauzami. Začne se mi dělat špatně až mdlo. Po změně polohy to většinou odezní. Oč se může jednat?? Je mi 40 let. Děkuji za odpověď.
10-3-2013 (21.54)
Lékař odpovídá:
S potížemi se obraťte na spádového kardiologa, bude vhodné doplnit další vyšetření včetně EKG-Holtera, který objasní, o jak významnou poruchu srdečního rytmu se jedná.
# Pacient se ptá:
Téma: Jiné
Dobrý den.prosím Vás,užívám lék Preduktal MR. Když nebyl v Lékárně,tak mi nabídli za něj TRIMETAZIDIN TEVA retard 35mg s tím,že má úplně stejné účinky.Beru ho už cca 5 měsíců, nezaznamenal jsem žádné alergie na něj.Jenže poslední 3 týdny mě denně bolí hlava a nevím,zda to není tím,že beru jiný lék? Prosím Vás, bylo by to možné? Děkuji za odpověď.
8-3-2013 (11.03)
Lékař odpovídá:
Jedná se o stejný preparát vyráběný jinou firmou pod jiným názvem, ale účinná látka je stejná.
# Pacient se ptá:
Téma: Poruchy srdečního rytmu - arytmie
Dobry den vcera jsem bylq na EKG a tam mi rekli ze mam sklon k sinusove tachykardii tak bycj se chtela zeptat co to znamena..jinak sem 16tydnu tehotna Dekuji
7-3-2013 (12.15)
Lékař odpovídá:
Sinusová tachykardie znamená rychlejší tepovou frekvenci. O ní jsem psala opakovaně v sekci srdeční arytmie.
# Pacient se ptá:
Téma: Jiné
dobry den chcem Vas požiadt o radu .Mam vysoky tep,tlak v poriadku možem uživat Betaloc bez predpisu lekara?tep mavam 100 až 105. dakujem
6-3-2013 (16.03)
Lékař odpovídá:
V České republice je Betaloc vázaný na předpis lékaře.
# Pacient se ptá:
Téma: Jiné
Dobry den, nasli u me snizenou funkci stitne zlazy. Byla jsem na odberu krve. Zvysene THS 5,28, ale FT3 a FT4 jsou normalni. Internist mi rikal, ze ta stitna zlaza neni vinna za moje potize, ze je to pravdepodobne nejakym zanetem nebo tumorem. Dneska jsem byla u prak. lekare, ale ten mi rikal, ze to nemuze byt, ze je to tou stitnou zlazou. Jinak beru L-Thyroxin - pulku prasku. Take mam vysoky krevni tlak, na to mi predepsali Egilok. Tak vubec nevim, na cem jsem a delam si starosti. Potize: stala unava, dost spim, poceni a ted zacinam pribyvat i na vaze. Nez mi zjistili, ze mam snizenou funkci s. zlazy, tak jsem tri tydny pred tim brala antibiotika, ktere jsem jen 5 dni. Byly na 7 dnu, ale nedelalo mi to dobre, tak jsem je vysadila. Jak se to jmenuje, tak to opravdu nevim, ale tim zacaly ty potize a porad se to nelepsi, i kdyz beru ten L-Thyroxin. Prosim poradte, uz nevim, jak dal a ma psychika je jiz take v "haji". Delam si starosti. Predem dekuji. S pozdravem J. Kaderova
4-3-2013 (13.29)
Lékař odpovídá:
Dle vyšetření hormonů se jedná o tzv. subklinickou hypothyreosu, tj. vlastně kompenzovanou sníženou funkci štítné žlázy. U většiny pacientů potíže nedělá, dokud se nehorší její funkce, ale někdy může sama o sobě příznaky snížené činnosti stítné žlázy (únavost, pomalý puls, zimhouřivost, depresivní symptomatologie apod.) způsobovat.
# Pacient se ptá:
Téma: Jiné
dobry den je to 20 mesicu po porodu, a tak cca pul roku je me po ranu divne od zaludku a citim se ze bych mohla omdit.ven se bojim chodit a kdyz uz to musi byt tak venku mam obrovsky strach sevre se mi zaludek a bojim se nevim cim to muze byt...a nebo co na to pomaha.treba tyden vubec nemam strach a z toho dva tydny se bojim dekuji za odpoved..PRASKY ZADNE NEBERU
3-3-2013 (14.58)
Lékař odpovídá:
Doporučuji Vám obrátit se jednak na internistu k vyloučení organické příčiny, ale příčinou budou nejspíše depresivní stavy - navštivte také určitě i psychiatra.
# Pacient se ptá:
Téma: Hypertenze
Dobrý den. Mám zvýšený krevní tlak( 135/85,tep 75-80), a lékař mi ještě zjistíl KES, na zátěžovém EKG ale nebyli. Beru půlku Micardis a nyní ještě půlku 25mg Betabloc. Vzhledem k tomu , že mám mírnou nadváhu, bojím se, abych po těchto lécích ještě nepřibrala. Mají tyto léky vliv na váhu? Děkuji za odpověď.
27-2-2013 (11.37)
Lékař odpovídá:
Užívání Vámi uváděných léků nemá na event. nadváhu samo o sobě výraznější vliv.
# Pacient se ptá:
Téma: Poruchy srdečního rytmu - arytmie
Dobrý den, má 16 letá dcera má implantovaný kardiostimulátor s defibrilátorem. Může využívat infra saunu? Implantát je pod prsním svalem, tudíž by teplota neměla vadit. Nevím co záření či je nějaké elektromagnetické pole? Děkuji za odpověď.
25-2-2013 (20.48)
Lékař odpovídá:
Z Vašeho dotazu nevyplývá, proč má dcera kardiostimulátor s defibrilátorem implantovaný. Obraťte se proto prosím na jejího ošetřujícího kardiologa.
# Pacient se ptá:
Téma: Poruchy srdečního rytmu - arytmie
Dobrý den, cca před rokem jsem si způsobil fibrilaci a flutter síní v soutěži v pití piva brčkem(úsměvné) a po odstrannění jsem byl důkladně vyšetřen...Ekg,Ekg holter,Echo,ultrazvuk srdce,jícnový ultrazvuk atd...Po této epizodě se u mě rozvinula panická porucha,neustálé pozorování se,hlídání srdečního tepu a pod.Důvodem tohoto je,že mívám občas takové jakoby přeskočení srdce,netrvá to déle než vteřinu nebo dvě,ale strašně mě to vyděsí.Mám problémy s hrudní páteří,resp se svaly kolem lopatek a žeberní bloky....mohlo by to také souviset???Snažím se o aktivní přístup k životu...Nordic Walking,SM systém,lyžování,plavání....při námaze se mě nic neděje,ale v posteli v poloze na levém boku se mě to občas přihodí...Hodně mě to trápí,s psycholožkou na tom pracujeme,je pravdou,že řtyto stavy již nejsou tak časté,ale ikdyž se to stane toto "přeskočení" tak mě to rozhodí psychicky a dostaví se úzkosti....Nic mě nebolí,dýchá se mě dobře,nezadýchávám se,jen vnímám tento vteřinový stav jakoby pocit zachvění nebo záškubu v ovlasti žaludku-krku...Lékař mě na toto odpověděl,že tyto občasné palpitace má prakticky každý člověk,jen někteří citlivější lidé tot vnímají více...Můžete mě prosím na toto sdělit i v8š názor???Děkuji s pozdravem Petr Firman
23-2-2013 (9.41)
Lékař odpovídá:
Plně souhlasím s Vaším ošetřujícím lékařem, výjimečné přeskočení pulsu (tzv. extrasystoly) jsou normálním nálezem u všech lidí, Vy je jen více vnímáte. A to o to více, že jste prodělal ataku fibrilace síní.
# Pacient se ptá:
Téma: Jiné
Dobrý den,prosila bych Vás o radu.Maminka 61 let byla vyšetřena echokardiograficky a závěr nálezu zní : Normální kinetika a systolická funkce LK EF 65-70%.Normální kinetika a systolická funkce PK.Plicní hypertense nepravděpodobná /sPAP do 30mmHg/ Kalcifikace mitrálního anulu v oblasti zadního cípu,mírná až středně významná trikuspidální regurgitace 2-3/4.Susp.aneurysma IA septa,k ev.přítomnosti PFO se z TTE nelze vyjádřit.Bez výpotku v perikardu.Srdeční oddíly nedilatovány. Maminka je trombofilik s leidenskou mutací heterozygot.-bez medikace. Nyní se léčí antibiotiky /opakovaně již 3. sérieDoxyhexalu se zastaralou boreliozou,a také se sníženou činností štít.žlázy. Má vyšší TK-užívá Carzap 8. Zajímá mne zda tyto uvedené léky/antibiotika a Letrox50 nemohou zhoršovat její potíže se srdíčkem a také zda může přiměřeně zatěžovat srdce pohybem-plaváním, během a jízdou na rotopedu.Děkuji za odpověď Andělová
23-2-2013 (0.01)
Lékař odpovídá:
Antibiotika užívaná z indikace boreliosy nejsou pro srdce problémem. Letrox užívaný z indikace snížené činnosti štítné žlázy není problémem, pokud se kontrolují hladiny hormonů štítné žlázy dle doporučení endokrinologa.
# Pacient se ptá:
Téma: Jiné
Vážená paní doktorko, omlouvám se, že mám ke své původní otázce ještě podotázku (ptala jsem se na to, jak může zablokovaná páteř vyvolat extrasystoly. Odpověděla jste, že skrze kmen sympatiku.): Mé extrasystoly vznikají totiž podivně - stačí mi se opřít levým bokem či levou půlí zad o židli. V místě opěru mi pod kůží začne cosi brnět a cukat, vlnit se, pak mi z toho místa vertikálně nahoru proběhne levou půlí zad jakýsi brnivý zášleh a následně mi srdce začne poskakovat. Mezižeberní nervy i spojení vláken kmene sympatiku ale probíhají horizontálně, vertikálně jde nervus vagus (ten však nemá spojnice do páteře) a i samotný kmen sympatiku (ten však vede těsně kolem páteře a já ty "zášlehy " mám spíše na boční straně hrudi). Co by to mohlo být ? Který nerv by mohl být za tímto popsaným projevem ? Který nerv, drážděný těsně pod kůží, může zasáhnout až srdce ? (Na neurologii mi na to nedokázali odpovědět.) Páteř mám ovšem skutečně nedobrou (skoliózu s napřímením hrudní kyfózy) a v levé půli hrudníku cítím neustále jakési stažení a napětí. Děkuji za čas, který věnujete této otázce.
20-2-2013 (12.57)
Lékař odpovídá:
Omlouvám se, ale Váš dotaz spadá do problematiky neurologie, kam se prosím obraťte se svým dotazem. Díky za pochopení.
# Pacient se ptá:
Téma: Jiné
Dobry den,predem se omlouvam,zee budu psat bez diakritiky,aje hodne spatne vidim. Je mi 34 let,asi od zari se necitim dobre,obcasne arytmie,kolisavy tlak. Nejsem obezni,nepiji alkohol ani kavu,od te doby take nekourim. Asi pred tremi tydny jsem lezela,cetla si a znicehonic me strasne bolelo za hrudni kosti,byla to silena bolest,jakoby se mi tam neco trhalo. Pres den jsem byla v klidu a nekolikrat se to vratilo. V noci jsem se strasne potila a pak nekolik dni mela tlak porad kolem 80/50,ale puls i v klidu porad kolem 100 za minutu. Na druhy den jsem jela k lekari,krevni testy byly v poradku a ekg take,tak me poslali domu. Asi pred deseti dny jsem zacala mit potize s dusnosti,udelalo se mi spatne,matka mi zavolala zachranku,v nemocnici na interne mi udelali ekg a odbery a opet vse v poradku,taktez rtg srdce a plic. Na ekg mi jen napsali,ze jsou tam nespecificke zmeny. Pak me hned v noci poslali domu. Podstoupila jsem lecbu na neurologii analgetickou plus rehabilitace,bez efektu,boli me za hrudni kosti,leky proti bolesti nezabiraji,tlak mam ted dobry,puls taktez celkem v poradku. Boli to az ke krku a mezi lopatkama,proto jsem sla na neurologii,ze to bude od patere. Jenze bolest je porad,vyzaruje mi to do bricha a do beder,pri chuzi se zadychavam. Zhorsuje se to po rozcileni. Boli to nekde vevnitr v hrudniku a mezi lopatkama a jde to az k ledvinam a boli me ted jeste silne v pravem trisle. Nevim si rady.jsem bez teplot,jist mi chutna,uz jsem zkusila i psychiatra,ale po par sezenich mi pani doktorka rekla,ze se obava,ze v tomto mi nepomuze,ze to psychika pry nevyvolava. Uzivam lexaurin 1.5 dvakrat denne,ale bolesti mam porad. K tomu trikrat denne tramal retard. Ja uz mam zkusenosti se zady velke,ale toto jeste jsem nezazila. Tenkrat pred temi trema tydny to zaclo tou strasnou bolesti na hrudniku,spis nalevo a uprostred a slo to do krku,lilo ze me,bylo mi spatne,bylo to jako kdyby mi tam neco skubalo,pak byl strasne nizky tlak.to se upravilo,ale bolesti jsou porad,ne tak silne,ale jsou. Tak se chci zeptat,protoze kdyz to prislo,moje matka si myslela,ze mam infarkt,kdyz ze me tak lilo,ale ten to nebyl,co to muze byt?existuje nejake jine vysetreni krome ekg?obvodni mi rekla,ze me to boli od toho nizkeho tlaku.ale proc mi strili silena bolest od lopatek do ledvin,bricha a trisla?nechodim ted moc ven,protoze se hned unavim a dela se mi na zkollabovani. Nikdy jsem takove problemy nemela. Na interne v nemocnici mi rekli,ze ekg a srdecni enzymy jsou v poradku,ze na co tam chodim,ze to stoji penize a interni vysetreni se neindikuje tak casto. Copak muzu za to,ze me vysetrili a par dni na to jsem zkolabovala a odvezla me tam zachranka z mesta?ja tam nechtela. Nevim,kam mam jit,potrebuji to nejak vyresit,omezuje me to,nemuzu fungovat. Utratila jsem uz spoustu penez za vsecky mozne masti,ktere mi normalne na zada pomahaly,cpu do sebe tramal a ulevi se na chvilicku,ale ne uplne,navic je to navykove a nemuzu se tim cpat donekonecna. Tak se chci zeptat,cim by to mohlo byt,pripadne na koho se obratit a jake vysetreni podstoupit?ja s doktory moc zkusenosti nemam,doted jsem je v podstate nepotrebovala a rada bych se techto potizi nejak zbavila. Predem vam dekuji za vasi radu a zdraavim vas!
19-2-2013 (22.50)
Lékař odpovídá:
Po přečtení Vašeho dotazu Vám doporučuji obrátit se ještě na spádového kardiologa, který by Vás měl dovyšetřit včetně echokardiografie a dále pak na gastroenterologa k vyloučení vředové choroby žaludku či dvanáctníku či refluxní choroby jícnu. Potíže u těchto onemocnění jsou podobné ischemické chorobě srdeční.
# Pacient se ptá:
Téma: Chlopňové vady
Dobrý den, je mi 58 let a před 6 lety mi byla zjištěna aortální regurgitace 2. stupně. Jsem štíhlá, rekreačně sportuji a mám nízký krevní tlak. Chodím každý rok na preventivní kontrolu a stav se zatím nemění. Jaká je moje prognoza do budoucna, je možné, že už k dalšímu zhoršování nedojde, nebo je pravděpodobnější zhoršování stavu a nutnost operace? Provádí se i ve vyšším věku plastika aortální chlopně? Jak je to s náhradní biologickou chlopní u starších pacientů, když ji dostanu v 65 letech a má vydržet 5 - 8 let, předpokládá se reoperace nebo spíše smrt pacienta? Předem moc děkuji za odpověď.
19-2-2013 (22.50)
Lékař odpovídá:
V případě, že se dlouhodobě aortální regurgitace nemění a v podstatě jen málo významná, je jen malý předpoklad, že by se měla výrazně zhoršit. To však neznamená, že nejsou nutné pravidelné kontroly! Plastika aortální chlopně se provádí u vhodného nálezu bez ohledu na věk. Nové typy aortálních bioprotéz vydrží většinou více než 15-20 let.